Dr. Seregi Antal Felicavet Állatkórház

Az elülső lábtőízület lazasága (carpal laxity) általában nagy növekedési erélyű ill. hirtelen növekvő kutyákban kialakuló, átmeneti mozgászavarral járó megbetegedés.

Gyakran találkozunk ezzel a megbetegedéssel olyan kutyáknál, akik rossz tartási körülmények közül kerülnek új tulajdonoshoz, aki a korábbi etetéshez képest lényegesen jobb minőségű és nagyobb mennyiségű táppal eteti állatát ill olyan tulajdonosok és állataik esetében, amikor a tulajdonos az „egészséges növekedés miatt” a csúcsminőségű tápok etetése mellett nagy mennyiségű táplálék kiegészítőt ad állatának. Ennek következtében az állat csontozata hirtelen növekedésnek indul és ezzel a növekedési intenzitással elsősorban a mellső végtag csontjaival párhuzamosan futó inak nem tudnak lépést tartani. Ez azt eredményezi, hogy az elülső lábtőízület nyújthatósága korlátozottá válik.

A betegségre jellemző, hogy az ébren klinikai tüneteket mutató állatok altatásban történő vizsgálata (az izmok ellazulása miatt)valamint az érintett végtagról készült röntgen vizsgálat mindig negatív eredménnyel zárul, a csontozatban rendellenesség nem mutatható ki.

A diagnózis felállítása során a legfontosabb, hogy kizárjuk a szintén fiatal állatokra jellemző, a csövescsontok növekedési zónájának lezáródásából adódó végtagdeformitást.

A gyógykezelés alapja minden esetben a takarmányozás megváltoztatása, a nagy energia és fehérje tartalmú tápok elhagyása, kifejezetten rossz minőségű, alacsony beltartalmi értékű táp etetése a normál végtagállás kialakulásáig, a magas vitamin és ásványi anyag tartalmú táplálék kiegészítők elhagyása, az állat visszafogott etetése a teljes testnagyság eléréséig.Súlyosabb esetben a végtag átmeneti ideig tartó, kötéssel való rögzítése is szükségessé válhat.